DUN Konferencen 2023

Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typerKonference

Beskrivelse

Peer feedback som en praksiskompetence

Peer feedback er en praksiskompetence, som kan tilegnes i tværfaglige læringsmiljøer, hvor der er fokus på både at give og modtage feedback. Peer feedback kan påvirke relationer og læringsmiljøer.

Introduktion
Peer feedback er i fokus pga. potentiel positiv effekt på læring1, 2. Men peer feedback er også en efterspurgt professionel kompetence3. Vi har interviewet undervisere og studerede på et tværfagligt undervisningsforløb om deres erfaringer med peer feedback i praksis og deres opfattelser af, hvordan uddannelsen opstiller rammer, der understøtter udviklingen af dette.

Metode
På et tværprofessionelt forløb på Københavns Professionshøjskole (ca. 1200 studerende, 7 uger, 10 ECTS) afholdt vi fokusgruppeinterviews med studerende og undervisere (n=10, n=10) fra hhv. 5 og 7 forskellige uddannelser. De transskriberede interviews blev analyseret for først at lave en åben kodning4 og efterfølgende at bruge en feedback-literacy ramme5 til at analysere citater inden for tre af de otte identificerede temaer - Barrierer for peer feedback i praksis; Broer til ændringer i praksis; Feedback adfærd - for at identificere, om og hvordan kategorier af feedback-kompetence kom til udtryk i interviewpersonernes eksempler og meninger.

Resultater
Især de studerende gav mange eksempler på, hvordan de har oplevet peer-feedback udspille sig i professionel praksis, især i forbindelse med praktikophold. I deres kommentarer så vi centrale kategorier af feedback-kompetencer5, idet de understregede nytten både af at opsøge peer-feedback og af at bruge dette til at forbedre deres praksis. Vi så også indikationer på arbejdspladskulturens betydning for, om peer-feedback er mulig, herunder betydningen af respekt og relationer. De studerende oplevede, at de kan overføre deres peer feedbackkompetencer fra undervisning til praksis.

Diskussion
En vigtig pointe i analysen er, at kategorierne, der beskriver feedback litteracy5, hovedsageligt omhandler elementer relateret til at modtage feedback, mens mange af citaterne fra vores interviews vedrører det at give feedback. For at omfatte peer feedback skal feedback-kompetence således også omfatte kategorier for, hvordan man giver feedback, da dette påvirker, hvordan den kan modtages.
Periode24 maj 202325 maj 2023
BegivenhedstypeKonference
PlaceringKolding, DanmarkVis på kort
Grad af anerkendelseNational

Emneord

  • Uddannelse, professioner og erhverv
  • Læring, pædagogik og undervisning