Om
Om
Vi udvikler og forsker i didaktikken på socialrådgiveruddannelsen. Vi udvikler nye didaktiske tilgange og skaber viden om, hvad der virker, når vores socialrådgiverstuderende skal tilegne sig viden, færdigheder og kompetencer, der klæder dem på til at løse opgaver i socialt arbejdes praksis.
Forsknings- og udviklingstemaet er forankret i forskningsmiljøet Socialt arbejde på Institut for Socialrådgiveruddannelse.
Hvad udvikler og forsker vi i?
Uddannede socialrådgivere får ansvar for komplekse og krævende opgaver, hvor de skal forebygge og løse sociale problemer med mennesker i centrum. Socialrådgivere skal udøve faglige skøn og træffe afgørelser i krydsfeltet mellem udsatte borgeres behov og ønsker, lovgivningen og de tilgængelige sociale indsatser. Det betyder, at socialrådgiveruddannelsen skal ruste de studerende med kompetencer og høj faglighed på områder som retsanvendelse, relationsdannelse, kommunikation og skriftlighed.
Som følge af de senere års ændringer i optaget på de videregående uddannelser er socialrådgiverstuderende kendetegnet af stor diversitet hvad angår faglige studieforudsætninger. Vi skal udvikle indsatser, som giver alle studerende gode muligheder for at deltage aktivt og opnå den bedst mulige faglige og personlige udvikling. Vi skaber viden om, hvad der didaktisk bidrager til vores studerendes kompetenceudvikling og professionelle dannelse.
Vores udvikling og forskning har fokus på følgende satsninger:
- Simulationsdidaktik På Socialrådgiveruddannelsen har vi kun én praktik. Derfor forsøger vi i undervisningen at ruste de studerende ved at simulere praksis gennem konkrete eksempler på problemstillinger og udfordringer, som de vil møde i praksis. Indenfor rammerne af projektet har vi etableret et fysisk forvaltningsmiljø og en samtalelejlighed. Vi udvikler viden om, hvordan simulationsdidaktikken bidrager til de socialrådgiverstuderende læring og kernekompetencer.
- Lærende fællesskaber i studiegrupper På Socialrådgiveruddannelsen ser vi studiegruppesamarbejdet som et vigtigt læringsrum i lighed med forelæsninger, holdundervisning, vejledning og værkstedsaktiviteter. Vi udvikler et studiegruppekoncept, hvor gruppernes arbejde rammesættes og faciliteres. Med studiegruppesamarbejdet som læringsrum arbejder vi med den professionelle dannelse og træner de personlige og professionelle kompetencer. Vi udvikler viden om, hvordan studiegruppearbejdet kan bidrage til socialrådgiveres kernekompetencer.
- Undervisningsdifferentiering Diversiteten i vores studerendes læringsforudsætninger fordrer, at vi forlader tankegangen om at ’one-size-fits-all’ og i stedet tilrettelægger undervisning og læringsaktiviteter, der møder de studerende, der hvor de er. Vi udvikler differentierede undervisningsformer og skaber viden om, hvordan de indvirker på de studerendes læringsudbytte og tilfredshed.
Udvalgte projekter
- Simulationsdidaktik - forvaltning og samtaler Vi skaber undervisning og didaktik i simulationsmiljøer, der kan udvikle de studerendes kompetencer til at føre samtaler og sagsbehandle i en kommunal forvaltningspraksis.
- Studiegruppearbejdet som samarbejds- og læringsmiljø Studiegrupperne udgør et centralt rum for læring og samarbejde. Vi udvikler nye metoder og viden om, hvordan studiegruppearbejdet kan rammesættes og stilladseres bedst muligt, så det samtidig bliver et rum for træning af personlige og professionelle kompetencer.
- Undervisningsdifferentiering på Socialrådgiveruddannelsen Vi undersøger og afprøver forskellige måder at differentiere undervisningen på, så den møder behovet hos en divers studentergruppe på socialrådgiveruddannelsen. Vi skaber viden om, hvordan undervisningsdifferentiering indvirker på de studerendes læringsudbytte og tilfredshed.
Kontakt
Helle Antczak
Docent
[email protected]
Tlf: 51632611
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningstemaet nedenfor.