Projekter pr. år
Om
Om
Forskningsprogrammet Diversitet og deltagelse i skolen skaber viden om, hvordan skoleliv og læringsmiljøer understøtter alle børns og unges faglige og trivselsmæssige udvikling i skolen. Vi undersøger skolelivet, undervisningsmetoder, lærerfaglige og tværprofessionelle problemstillinger med fokus på, hvordan vi kan samtænke det faglige og sociale, så alle elever får en meningsfuld skolegang. Forskningsprogrammet beskæftiger sig også med chancelighed, kulturel reproduktion og børn i udsatte positioner.
Forskningsprogrammet er forankret i forskningsmiljøet Læring, dannelse og trivsel i skolen på Institut for Læreruddannelsen.
Hvad forsker vi i?
En god skolegang er vigtig for alle børn – i særdeleshed for børn i sårbare og udsatte positioner. Hvis skolen lykkes med at understøtte marginaliserede og udsatte elevers meningsfulde deltagelse i skolen, øger det deres muligheder for at få et godt og velfungerende børne- og voksenliv. Flere studier viser dog, at elever i læringsvanskeligheder og socialt udsatte positioner har en øget risiko for at blive mobbet. Skolen er forpligtet til at skabe fællesskaber, der udvikler alle elever, og skolen må derfor ikke være med til at forstærke udsathed hos børn og unge.
Børns sociale deltagelse og faglige undervisning hænger sammen. Deltagelse i undervisningen indebærer læring sammen med andre og i samarbejde med andre. Her skal eleverne opleve sig som fagligt involverede og socialt accepterede. Der er derfor en tæt sammenhæng mellem accept, deltagelse, trivsel og præstation hos eleverne. Når flere skal inkluderes i elevfællesskabet, peger forskningen på, at eleverne skal have noget at være sammen om – ikke kun socialt eller fagligt, men sociofagligt.
Diversitet og deltagelse i skolen har to forskningssatsninger:
- Elever i udsathed
Satsningen skal understøtte udsatte elevers sociale og faglige deltagelsesmuligheder i skolen. Vi forsker i tværprofessionelle og almen- og specialpædagogiske løsninger på konkrete udfordringer med marginalisering og udsathed i skolens praksis. Forskningen baserer sig på pædagogik, psykologi og specialpædagogik og udvikler metoder, der øger handlekompetencen hos lærere, pædagoger og andre professionelle i skolen, så de kan styrke elevernes trivsel og skolegang.
- Inkluderende didaktik
Satsningen øger elevers deltagelse, medbestemmelse og læringsudbytte af undervisningen. Vi udvikler didaktiske metoder og forståelser, der giver lærerne nye handlemuligheder, så alle elever oplever sig som fuldgyldige og aktive deltagere i skolen. Forskningen skal skabe bedre vilkår for inklusion af alle elever gennem fokus på relationen mellem fag- og almendidaktik.
Hvordan forsker vi?
Vores forskning er kendetegnet ved praksisnær og anvendelsesorienteret forskning, der skal komme eleverne og de fagprofessionelle til gavn. Vi inddrager viden, metoder og teorier fra flere videnskaber heriblandt pædagogik, specialpædagogik, psykologi, sociologi og didaktik, der sættes i tæt forbindelse med skolens praksis – ofte med fokus på sammenhængen mellem det sociale og faglige.
Udvalgte projekter
-
Support within reach – an effect study of systematized reciprocal peer tutoring in mathematics (RCT SYKL): Projektet undersøger effekten af SYstematiseret KLassekammerathjælp (SYKL) på elever i 5 . klasses læring og trivsel i matematik gennem et RCT-studie med 12.000 elever frem til 2028. SYKL træner eleverne i at være interesseret i hinandens perspektiver ved at øve sig i at lytte og spørge, fremfor blot at give det rigtige svar, og hjælpe hinanden i makkerpar.
-
Følgeforskning på Skolestyrken mod mobning: Projektet følger værktøjet Skolestyrken mod mobning, der er udviklet af Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet. Projektet skal afdække om og hvordan værktøjet virker til håndtering af mobning.
- Bevægelse i de humanistiske fag: Projektet skal fremme elevernes forståelse af centrale faglige begreber gennem bevægelse integreret i den faglig undervisning i de humanistiske fag. Projektet udvikler en didaktisk model, der bl.a. ser på klasseledelse, selvbestemmelse og sociofaglige fællesskaber. Modellen afprøves i dansk, kristendom og historie på mellemtrin og udskoling.
Læs mere om vores forskningsprojekter nedenfor.
Kontakt
Maria Christina Secher Schmidt, docent, ph.d.
Programansvarlig
[email protected]
Tlf: 51 63 27 43
Stine Kaplan Jørgensen, lektor, ph.d.
Satsningskoordinator
[email protected]
Tlf: 24 29 65 02
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsprogrammet nedenfor.
Fingerprint
Profiler
-
Skønlitteratur mod ensomhed: Litteratur, kunst og filosofi styrker skolens forpligtende fællesskaber
Hansen, K. R. (Projektleder), Jørgensen, S. K. (Projektdeltager), Steffensen, T. (Projektdeltager), Geertz-Jensen, I. (Projektdeltager) & Pedersen, M. E. (Projektdeltager)
01/01/25 → 30/06/26
Projekter: Projekt › Forskning
-
ForAnk SYKL: Forankring og implementering af en kommunal indsats af SYstematiseret KLassekammerathjælp
Schmidt, M. C. S. (Projektleder) & Bie, C. (Projektleder)
01/08/24 → 31/05/25
Projekter: Projekt › Forskning
-
MegaFit - tilpasning af australsk grundtræningskoncept til idrætsfaget i udskolingen
Sandfeld, J. (Projektdeltager)
01/08/24 → 30/06/27
Projekter: Projekt › Forskning
-
Aktion Klima
Jensen, N. T., Pagaard, D. M. & Rohde, L., mar. 2025Publikation: Andet › Undervisningsmateriale
-
Cross-professional collaboration and inclusive school development in Denmark
Hansen, J. H., Jensen, C. R., Molbæk, M. & Schmidt, M. C. S., 2025, I: International Journal of Inclusive Education. 29, 1, s. 48-62 15 s.Bidragets oversatte titel :Inklusion og eksklusionsprocesser i skolens praksis Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftsartikel › Forskning › peer review
-
Det fagpersonlige spor
Böwadt, P. R., 15 maj 2025, (Accepteret/In press) Integreret praktik. 3. og 4. årgang. Böwadt, P. R. (red.). SamfundslitteraturPublikation: Bidrag til bog/antologi/rapport › Bidrag til bog/antologi › Undervisning
Priser
-
Årets sveske 2020
Vaaben, N. K. (Modtager), Böwadt, P. R. (Modtager) & Pedersen, R. (Modtager), 25 aug. 2022
Pris
Aktiviteter
-
ConCitizen - Contested Narratives and Controversial Issues in Citizenship Education, History and Religious Studies
Kornholt, B. (Oplægsholder), Henriksen, G. F. (Oplægsholder) & Lindhardt, E. (Oplægsholder)
20 nov. 2024Aktivitet: Tale eller præsentation - typer › Foredrag eller oplæg
-
Contested Narratives and Controversial Issues in Religious Education – Didactic Challenges for Teacher Education and Schools”
Sigurdsson, L. (Oplægsholder) & Lindhardt, E. (Oplægsholder)
16 jun. 2022Aktivitet: Tale eller præsentation - typer › Foredrag eller oplæg
-
Context Matters - Contested Narratives and Controversial Issues in Citizenship Education
Lindhardt, E. (Oplægsholder), Henriksen, G. F. (Oplægsholder) & Kornholt, B. (Oplægsholder)
3 apr. 2024 → 5 apr. 2024Aktivitet: Tale eller præsentation - typer › Foredrag eller oplæg
Presse/medier
-
Trivselskommissionen. Lad os tale om fællesskaber i skolen - ikke kun i fritiden
09/03/25
6 elementer af Mediedækning
Presse/medie
-
-
Ved du, om du hedder praktik- eller uddannelseslærer? Bliv klogere på forvirringen
30/01/25
1 element af Mediedækning
Presse/medie