Projekter pr. år
Organisationsprofil
Om
Forskningsprogrammet skal styrke sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse hos ældre borgere og patienter. Målgruppen er sårbare og skrøbelige ældre i eget hjem og på hospitalet.
Forskningsprogrammet Sygepleje, ernæring og sundhed for ældre i et sundhedsvæsen i forandring er forankret i forskningsmiljøet Borgernær Sygepleje og Sundhed på Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelserne.
Hvad forsker vi i?
Behovet for sundhedsfremmende og forebyggende indsatser for ældre mennesker er kraftigt stigende. Ældre mennesker har komplekse plejebehov og behov for særlige ydelser fra sundhedsvæsenet. Men der mangler forskningsmæssig viden og sundhedsprofessionelle kompetencer inden for sundhedsfremme og forebyggelse for ældre. En problematik, der udfordres af, at ældreomsorg ikke kan løses af en enkel faggruppe, men kræver tværprofessionelt samarbejde.
Sygeplejersken og den ernærings- og sundhedsprofessionelle indtager centrale roller i at hjælpe denne stærkt voksende gruppe af ældre med relevante, skånsomme og værdige sundhedsindsatser. Det kræver kompetencer til at løse komplekse udfordringer som fx tidlig opsporing, sundhedsfremme og forebyggende indsatser, tværfaglig koordination og samarbejde. Vi forsker i:
Sundhedsfremme, omsorg, ernæring og pleje til den skrøbelige ældre: forskning med henblik på at udvikle pleje og behandling til skrøbelige ældre gennem helhedsorienterede og skånsomme forløb indenfor grundlæggende sygepleje, rehabilitering, demens og palliation.
Inddragelse af ældre: forskning der undersøger hvordan tilværelsen som ældre tager sig forskelligt ud for forskellige individer og hvordan sundhedsindsatser tilrettelægges med inddragelse af ældre og evt. pårørende med afsæt i en forståelse for hvordan sårbarhed og handlekraft ofte sameksisterer i konkrete ældres liv.
Styrkede kompetencer for sygeplejersken og den ernærings- og sundhedsprofessionelle i et borgernært, sammenhængende sundhedsvæsen: forskning der understøtter udvikling af kompetencer til tidlig opsporing og rettidig diagnostik og behandling, værdig pleje og omsorg samt samarbejde mellem hospitaler, kommuner og almen praksis.
Kvalificering af velfærdsteknologi og digitalisering af velfærdsydelser i ældreplejen: forskning der belyser hvordan digitale teknologier, skaber værdi for ældre og sundhedsprofessionelle samt nye teknologiers betydning for faglighed, behandlingskvalitet og ansvar, når stadig mere teknologi introduceres i det faglige arbejde og som del af ældre patienters egenomsorg. Derudover undersøges muligheder for at rykke tilbud og behandling tættere på borgeren vha. teknologi (fx gennem transportable diagnostiske løsninger, skærmbrug m.m.).
Hvordan forsker vi?
Sammen med flere kommuner har vi igangsat en satsning om understøttelse af borgeres livskvalitet og sundhedstilstand i en forandret hjemmesygepleje. Satsningen skal udvikle, afprøve og evaluere fokuserede indsatser for fremtidens hjemme(syge)pleje i tæt samarbejde med hjemme(syge)pleje, borgere med langvarige og kroniske sygdomme og pårørende. Konkret skal satsningen give svar på, hvordan vi kan øge borgernes sundhed og trivsel ved at skabe bedre sammenhæng mellem borgernes komplekse behov, sundhedsydelser og hverdagsliv; støtte pårørende og nedbringe pårørendebyrden samt øge medarbejderes og lederes kompetencer til organisering samt grundlæggende og kompleks pleje og behandling.
Udvalgte projekter
EMCARE
Projektet undersøger ulighed i sundhed for ældre med minoritets etnisk baggrund. Formålet er at styrke ældre migranters deltagelse i og oplevede kvalitet af kræftrehabilitering ved at udvikle metoder hertil i partnerskab med patienter, pårørende og professionelle på tværs af sektorerne. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden og Kræftens Bekæmpelse.
Operation Hjemlighed
Projektet har fokus på beboere i plejeboligs trivsel og oplevelse af hjemlighed. Med udgangspunkt i principper for involvering af beboere i madrelaterede aktiviteter, undersøger projektet hvordan beboere i plejebolig kan involveres i udviklingsprojekter med fokus på værtskab, selvbestemmelse og relationsdannelse. Kontakt: Lise Justesen, lektor ph.d., liju@kp.dk
Faste Teams
Projektet undersøger hvordan fremtidens ældrepleje kan organiseres og praktiseres, så der opnås en højere grad af borgeroplevet kontinuitet, faglig kvalitet og økonomisk effektivitet. Projektet kombinerer kompetenceudvikling med følgeforskning med fokus på at lære, udvikle og afprøve nye metoder til at samarbejde i hjemmeplejen og i hjemmesygeplejen.
Læs mere om vores forskningsprojekter nedenfor.
Kontakt
Line Hillersdal, docent, ph.d.
Programansvarlig
lihi@kp.dk
Tlf. 51 38 04 35
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsprogrammet nedenfor.
Profiler
-
Interkulturelle kompetencer i ældreplejen
Segoli, G., Olivares Bøgeskov, B. M., Pii, K. H., Hillersdal, L., Olsen, M., Mayland Bengtsson, A. & Neiendam Nielsen, M.
31/03/23 → 30/06/24
Projekter: Projekt › Forskning
-
Rehabilitering ved mad og måltider - Fremfærd
Segoli, G., Sederberg, M., Justesen, L., Stamp, A. M., Garbøl, U. & Bendix, C.
01/03/23 → 31/03/24
Projekter: Projekt › Udviklingsprojekt/ Innovation
-
Mennesker med udviklingshandicap og demens på bosteder
Segoli, G., Olivares Bøgeskov, B. M., Engström, B., Wiederquist, S. & Nielsen, K. F.
18/01/23 → 31/05/23
Projekter: Projekt › Andet
Publikation
-
Clinical outcomes of a short-term family-focused intervention for patients with atrial fibrillation-A randomised clinical trial
Rosenstrøm, S., Risom, S. S., Kallemose, T., Dixen, U., Hove, J. D. & Brødsgaard, A., 2023, I: PLoS ONE. 18, 3, s. e0282639Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftsartikel › Forskning › peer review
-
Debat: Er det højre- eller venstreorienteret politik at indføre faste teams? Det ved vi heldigvis ikke endnu
Olivares Bøgeskov, B. M. & Segoli, G., 3 mar. 2023, I: Sundhedsmonitor. 2023, 3.martsPublikation: Bidrag til tidsskrift › Kommentar/debat
-
Eftersom faste teams i ældreplejen ser ud til at fungere, har vi så misforstået problemet? Kronik
Olivares Bøgeskov, B. M. & Segoli, G., 10 jan. 2023, Monitormedier.Publikation: Andet › Indlæg i netbaserede medier
Priser
-
Best Conference Research paper - The 30th Council for Hospitality Management Education (CHME) Annual Research Conference
Justesen, Lise (Modtager) & Andersen, Marianne Søgaard (Modtager), 26 maj 2022
Pris
-
Best research paper, Theme Critical Hospitality
Justesen, Lise (Modtager) & Andersen, Marianne Søgaard (Modtager), 26 maj 2022
Pris
-
Digitalisering i kommunal hjemme og sygepleje
Line Hillersdal (Oplægsholder)
7 okt. 2022Aktivitet: Tale eller præsentation - typer › Foredrag eller oplæg
-
Faldtypologier og behov for differentieret tilgang og tilbud
Lotte Evron (Oplægsholder)
16 maj 2023Aktivitet: Tale eller præsentation - typer › Foredrag eller oplæg
-
Fremtidslaboratorie 3.0
Gry Segoli (Chairman), Søren Frits Lybecker (Arrangør), Benjamin Miguel Olivares Bøgeskov (Keynotespeaker), Karen Marie Sangild Stølen (Oplægsholder), Louise Jagd Rosendal (Arrangør) & Katrin Leicht Schnohr (Oplægsholder)
11 maj 2023Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typer › Seminar
Presse/medier
-
Demente borgere kan godt - og har godt af - at medbestemme indretning af fællesstuer
23/03/23
1 element af Mediedækning
Presse/medie
-
PRM / Nyt projekt: Køkkenliv og fællesstuer gør plejehjemmet mere hjemligt og socialt
22/03/23
1 element af Mediedækning
Presse/medie
-
Forsker vil undersøge hvordan vi drager omsorg for hinanden på tværs af generationer
09/03/23
1 element af Mediedækning
Presse/medie