Projekter pr. år
Om
Om
Den danske folkeskole skal sikre læring og trivsel for alle elever. Det er en udfordring. Vi arbejder for at skabe viden, der udvikler en inkluderende folkeskole, hvor dannelse, faglig læring, trivsel og social udvikling er i centrum.
Hvad forsker vi i?
Stigende elevdiversitet og flere udsatte elever gør det vanskeligt for lærerne at skabe en favnende undervisning, som både engagerer og udvikler gruppen af elever, der er fagligt udfordrede, samtidig med at undervisningen udfordrer de elever, som klarer sig godt i skolens fag.
Samtidig er IT og digitalisering blevet en kompleks og integreret del af vores hverdag, og forestillingen om, at nye generationer af børn er ”digitalt indfødte” har vist sig at hvile på et naivt og dovent grundlag.
Det kalder på, at vi gentænker fagdidaktikken i de enkelte fag, rammerne for og organiseringen af undervisningen og ikke mindst den pædagogiske og didaktiske tilgang på den enkelte skole. Det kalder også på, at vi indtænker digital teknologi og digitale medier i skolens undervisning – både i forhold til børnenes faglige læring, teknologiforståelse og digitale myndiggørelse.
Hvordan forsker vi?
I forsknings- og udviklingsmiljøet udvikler, implementerer og evaluerer vi konkrete indsatser, som adresserer læreres og andre relevante fagprofessionelles arbejde tæt på børnene i skolens dagligdag. Vi er drevet af et ønske om at bidrage med ny praksisrettet og anvendelsesorienteret forskningsviden, som adresserer skolens udfordringer og gør en reel forskel for skolens professionelle og ikke mindst eleverne.
Forskningsprogrammer
Vi forsker inden for tre områder:
- Diversitet og deltagelse i skolen: Vi bidrager med viden og metoder om læringsmiljøer, så alle børn og unge i skolen udvikler sig fagligt og trives.
- Digitalisering i skolen: Vi udvikler praksisnær viden, der styrker lærerne i at arbejde med digitalisering i skolen.
- Læreruddannelsesdidaktik:
- Udvikling af fagdidaktik i skolen: Vi skaber viden om, hvordan lærerne kan planlægge, gennemføre og evaluere undervisningen i skolens fag, så den understøtter fagligt udfordrede elever og udfordrer de fagligt dygtige elever. Læs mere om fagomåderne her:
Vores forskning er forankret på Institut for Læreruddannelse, hvor vi har vi en ambition om at uddanne de bedste lærere, der er aktive medskabere af den danske folkeskole. Forskningen spiller her en vigtig rolle i at informere og kvalificere uddannelsen. De studerende præsenteres derfor for den nyeste og bedste viden, og så mange studerende som muligt inddrages i forskningsaktiviteter.
Forskningsmiljøet på Institut for Læreruddannelse består af over 70 forskere og adresserer udvalgte pædagogiske, almendidaktiske og fagdidaktiske udfordringer i skolens praksis. Vi uddanner lærere til den danske folkeskole. Instituttet har 280 undervisere og ca. 3500 lærerstuderende.
Læs mere om instituttet og alle medarbejderne på UCViden
Kontakt
Bo Nielson, ph.d.
Forskningsleder
bnie@kp.dk
Tlf: 51 63 26 40
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsmiljøet nedenfor.
Fingerprint
Samarbejde og topforskningsområder i de sidste fem år
Profiler
-
Lærerstuderendes forståelse af digitale dannelse og teknologiforståelse
Slot, M. F., Østergaard, C. H., Minuz, E., Dissing Møller, L., Havsager, P. S. & Winkler, S. O.
01/08/23 → 01/01/27
Projekter: Projekt › Forskning
-
Videnscenter for digital teknologiforståelse
Andersen, L. B., Nielsen, C. B., Müller, M. B., Frydendahl, J. A., Slot, M. F., Dissing Møller, L., Schrøder, V., Dyrendom, K., Jensen, J. J., Rehder, M. M. & Exner, M.
01/08/23 → 01/08/28
Projekter: Projekt › Forskning
-
SENK: Sammenhængende evaluering af naturfaglige kompetencer
Nielsen, S. S., Jakobsen, L. S., Auning, C., Auning , M. N. R. & Sølberg, J.
01/01/23 → 31/12/26
Projekter: Projekt › Forskning
Publikation
-
Kulturbegreber og interkulturalitet i franskfagets begynderundervisning
Löbl, S. K., 2024, (Accepteret/In press) I: Sprogforum. 78Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftsartikel › Forskning › peer review
-
Playing with languages through languages
Löbl, S. K. & Jacobsen, S. K., 2024, (Accepteret/In press) I: Nordic Journal of Language Teaching and Learning. 12, 1Bidragets oversatte titel :Flersproget leg på tværs af sprog Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftsartikel › Formidling
-
Udvikling af en designbaseret model for spildidaktik i fremmedsprogsundervisning: Et udviklingsprojekt på læreruddannelsen om spildidaktik
Löbl, S. K., Oldenburg Lauta, K. & Andersen, N., 2024, (Accepteret/In press) I: Sprogforum. 78Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftsartikel › Forskning › peer review
Presse/medier
-
-
Blogindlæg: ”En kaptajn kan også være en kvinde”
Tekla Canger & Lise Aagaard Kaas
24/11/23
1 element af Mediedækning
Presse/medie
-
Teknologiforståelse som en del af andre fag er simpelthen utilstrækkeligt
Jakob Aagaard Harder & Lars Bo Andersen
22/11/23
1 element af Mediedækning
Presse/medie