Projekter pr. år
Om
Om
Forsknings- og udviklingsprogrammet skal bidrage med viden, metoder og indsatser til undervisningsudvikling og uddannelse af sygeplejersker, der står stærkere i mødet med fremtidens sundhedsvæsen. Målgruppen er sygeplejerskestuderende samt praktikafdelinger på hospitaler, psykiatrien og i kommunerne.
Forskningsprogrammet Stærke sygeplejersker til et sundhedsvæsen i forandring er forankret i forskningsmiljøet Borgernær Sygepleje og Sundhed på Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelserne.
Hvad forsker vi i?
Der er stor efterspørgsel på sygeplejersker, og det skønnes, at vi i 2025 mangler 6000 sygeplejersker. Alene i hovedstadsområdet var der i juni-november 2020 620 jobopslag, som ikke blev besat. Det svarer til, at kun 1 ud af 3 stillinger besættes.
Manglen på sygeplejersker og manglen på sygeplejersker med stærke kliniske kompetencer påvirker kvaliteten i sygeplejen negativt. Flere helt nyuddannede ansættes i stillinger med høj kompleksitet og specialiseringsgrad. Effektiv og skånsom behandling og pleje af patienter med sammensatte og komplicerede problemstillinger kræver ikke alene koordinering og kommunikation, men også stor klinisk indsigt. Vi vil derfor se en stigende efterspørgsel på sygeplejersker, der har erfaring og dybtgående viden om sygdomsmønstre og et højt niveau af kompetencer inden for klinisk lederskab og patientinvolvering.
Knap 2 ud af 3 af landets sygeplejersker er ansat på hospitaler, mens 1 ud af 3 er ansat i kommuner, på plejehjem og i almen praksis. Det er særligt nyuddannede sygeplejersker, der ansættes på hospitaler, mens mere erfarne sygeplejersker ansættes i det nære sundhedsvæsen. Når ældre sygeplejersker trækker sig tilbage, vil det derfor særligt ramme det kommunale område.
Samtidig ser vi, at der er et stort frafald på sygeplejerskeuddannelsen.
Meget tyder på, at særligt overgangene mellem skole og praktik og mellem uddannelse til erhverv er belastende for studerende og dimittender. Mange sygeplejestuderende gør sig bekymringer om at træde ind i rollen som færdiguddannet, ligesom de studerende er bekymret for, om de er klædt tilstrækkelig på efter endt uddannelse. Ifølge Dansk Sygeplejeråd oplever 8 ud af 10 nyuddannede sygeplejersker et stort arbejdspres, og knap 1 ud af 10 har været sygemeldt på grund af stress. Det udfordrer sundhedsvæsenet i forhold til at sikre, at der i fremtiden uddannes stærke sygeplejersker til at løfte opgaven i et sundhedsvæsen i forandring.
Den fortsatte specialisering af sundhedsvæsnet og sygeplejerskers arbejde udgør også en udfordring for tilrettelæggelsen af sygeplejerskeuddannelsen. Færre indlæggelsesdage og sengepladser reducerer antallet af kliniske uddannelsespladser for sygeplejestuderende. Og manglen på sygeplejersker betyder, at der mangler kliniske vejledere og rollemodeller for de studerende. De udfordrer kvaliteten i den kliniske uddannelse.
Forskningsprogrammet skal bidrage med ny viden, der sikrer flere pladser på sygeplejerskeuddannelsen, reducerer frafaldet på uddannelsen og fastholder de nyuddannede sygeplejersker ved at styrke deres kliniske kompetencer.
Udvalgte projekter
Copenhagen Honours College i Sygepleje (CHC-S). Et talentprogram i sygepleje til ældre med KOL og type 2-diabetes. Programmet er på 30 ECTS og gennemføres indenfor normeret tid. CHC-S skal motivere til karriereforløb inden for ældre - sygepleje. Følgeforskning undersøger programmets effekter på læring og karriereforløb.
Uddannelseshospitalet er en medicinsk afdeling for ældre, multisyge på Nordsjællands Hospital. Klinisk undervisning varetages af kliniske undervisere og lektorer fra KP. Der udvikles en uddannelsesmodel omkring peer learning og et tværprofessionelt læringsmiljø. Følgeforskning udvikler og dokumenterer uddannelsesmodellen.
Læs mere om vores forskningsprojekter nedenfor.
Kontakt
Niels Sandholm
Programansvarlig
[email protected]
Tlf. 51 63 27 05
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsprogrammet nedenfor.
Fingerprint
Profiler
-
Sustainable food consumption and healthy diets – intergenerational and cross-cultural learning from social cooking and dining.
Larsen, N. J. S. (Projektleder) & FURUKAWA, K. (Projektleder)
22/01/25 → …
Projekter: Projekt › Udviklingsprojekt/ Innovation
-
Uddannelsesplejecenter - tiltrækning og fastholdelse
Højbjerg, K. (Projektleder), Larsen, N. J. S. (Projektdeltager), Justesen, L. (Projektleder), Andersen, E. F. (Projektleder) & Kristrensen, H. V. (Projektleder)
01/01/25 → …
Projekter: Projekt › Udviklingsprojekt/ Innovation
-
Strengthening CMD prevention and care capacity by collaboratively improving the quality of nursing education and role of nurses.
Brorholt, G. B. H. (Projektleder), Larsen, N. J. S. (Projektdeltager), Pedersen, M. K. (Projektdeltager), Betzer, C. (Projektdeltager), Andersen, L. S. (Projektdeltager), Munch, L. (Projektdeltager), Bove, D. G. (Projektdeltager), Andresen, J. G. (Projektdeltager), Andersen , A. B. (Projektdeltager), Bøje, R. B. (Projektdeltager) & Lyngså, A. (Projektdeltager)
01/01/25 → 01/01/29
Projekter: Projekt › Forskning
Publikation
-
Assessment practices and types of knowledge in two clinical examination formats in nursing education
Bernild, C., Riis Jessiman, S., Lene Rostgaard, A., Jensen, C., Egeriis Bertelsen1 , T., Sørensen1, A. G. & Sandholm Larsen, N., 24 mar. 2025, I: Journal of Nursing Education and Practice. 15, 5, s. 15-25 12 s.Bidragets oversatte titel :Eksaminations- og vidensformer ved to formater for kliniske prøver Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftsartikel › Forskning › peer review
Åben adgang -
Investing in better health through nursing education and leadership
Betzer, C., Sharp-Johansen, M.-L., Andersen, L. S., Yigen, K. & Brorholt, G., 2025, (Ikke-udgivet).Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskrift › Poster › Forskning › peer review
-
Pædagogisk tilstedevær i børnehaven: omsorg for det enkelte barn og børnegruppen
Kramp, N. C., Winther, J. & Hillersdal, L., 2025, I: Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse.Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftsartikel › Forskning › peer review
-
6th Nordic Conference in Nursing Research
Evron, L. (Deltager)
2 okt. 2024 → 4 okt. 2024Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typer › Konference
-
9th International Nurse Education Conference
Evron, L. (Deltager)
27 okt. 2024 → 30 okt. 2024Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typer › Konference
-
ACNAP
Risom, S. S. (Deltager), Møller, E. (Deltager), Wind, G. (Deltager), Prip, A. (Deltager), Pii, K. H. (Deltager), Hillersdal, L. (Deltager) & Grew, J. (Deltager)
23 jun. 2023 → 24 jun. 2023Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typer › Konference
Presse/medier
-
Boganmeldelse: Sårbarhed og aldring i et sygeplejeperspektiv
Evron, L. & Nielsen, B. F. R.
10/09/24
1 Mediebidrag
Presse/medie
-
Modellen fra Uddannelseshospitalet er fremtiden. Ny rapport samler erfaringerne
20/08/24
1 Mediebidrag
Presse/medie
-
Forsker vil undersøge hvordan vi drager omsorg for hinanden på tværs af generationer
09/03/23
1 element af Mediedækning
Presse/medie