Projektdetaljer
Beskrivelse
Baggrund og problemformulering
Der er et stigende fokus på mangfoldighed i sundhedssektoren, og samtidig er der et behov for at rekruttere og fastholde flere mænd i sygeplejefaget. Statistikker viser, at mænd udgør en lille procentdel af sygeplejestuderende i Danmark. På nuværende tidspunkt er ca. 10% af de sygeplejestuderende mænd, hvilket er en markant lavere andel end kvinder. Selvom der er en stigende interesse blandt mænd for sundhedsområdet, er der stadig en udfordring med at fastholde mandlige studerende i sygeplejefaget gennem hele deres uddannelse. Mænd, der vælger at læse sygepleje, møder ofte særlige udfordringer relateret til stereotypisering og sociale normer omkring kønsroller. Der er behov for en målrettet indsats for at støtte og fastholde disse studerende, så de kan gennemføre deres uddannelse og trives i faget.
Projektmål
Formålet med dette projekt er at udvikle og implementere strategier, der kan hjælpe med at fastholde mandlige sygeplejestuderende og sikre deres trivsel og gennemførsel af uddannelsen. Målet er at skabe et inkluderende og støttende læringsmiljø, som tilgodeser mandlige studerendes behov og udfordringer.
Specifikke mål:
1.At færre mandlige sygeplejestuderende falder fra efter 1. studieår
2.At identificere de særlige udfordringer, mandlige sygeplejestuderende står overfor, og udvikle strategier til at imødekomme disse.
3.At fremme kønsneutralitet og modvirke stereotypisering i undervisningen og på kliniske praktiksteder.
4.At øge forståelsen for kønsmangfoldighed i sygeplejefaget blandt både studerende og undervisere.
Målgruppe
Projektet henvender sig primært til mandlige sygeplejestuderende på uddannelsens samt vejledere, der arbejder med disse studerende. Igennem interviews har vi kortlagt at flere mandlige sygeplejestuderende oplever, at det er svært at være den eneste mand, når de er i praktik på 1. studieår. Vores intervention er, at de mandlige sygeplejestuderende med start F2025 kommer i klinik parvis på 1. studieår.
Dataindsamling
De mandlige sygeplejestuderende vil modtage et link til et spørgeskema efter klinik på 2. semester De kvantitative data indsamles via et tværsnitstudie, med én måling (et øjebliksbillede) af de studerendes oplevelse af interventionen. Via følgende spørgsmål.
1.Alder, semester, semesterstart
2.Hvor mange mandlige sygeplejestuderende er på dit praktiksted og hvilket semester er de på?
3.Hvilke fordele og evt. udfordringer oplever du ved at du er komme i klinik sammen med en anden mandlig elev
4.Vil du mene, at vi skal fortsætte med at sende mandlige sygeplejestuderende ud parvis?
5.Kunne det være idé også at gøre det på andre semestre?
6.General self-efficacy spørgeskema (indeholder 10 delspørgsmål)
Etiske overvejelser.
De studerende bliver informeret om, at deres svar er anonyme og ingen betydning har for deres uddannelse. Derudover får de kontaktinfo på underviser Ben Nielsen, hvis de skulle have spørgsmål. Projektet er anmeldt til den regionale etiske komité.
Projektdeltagere
Projektet vil blive ledet af en FoU leder Grete Brorholt i samarbejde med Ben Farid Røjgaard Nielsen og docent Marie K Pedersen
Status | Igangværende |
---|---|
Effektiv start/slut dato | 10/02/25 → … |