Brug rekrutteringskrisen til at få flere mænd ind i sygeplejen

Ben Farid Røjgaard Nielsen, Lotte Orr Evron

Publikation: Bidrag til tidsskriftBidrag til nyhedsbrev, magasin el.lign.

Abstract

Kære Marie Bjerre (V).

Først og fremmest et stort tillykke med posten som ligestillingsminister.

Vi håber, at også du erkender, at der ikke er ligestilling i Danmark og nu vil tage aktiv, politisk stillingstagen og handling for at gøre noget ved det.

Det kan være mere end svært at have de nødvendige kræfter til at håndhæve ligestillingsloven. Og hvis du skal kunne løfte ligestillingspolitikken, så kræver det en viden om, hvor man skal kigge hen. Og nu er det så, at vi vil bede dig tage stilling til, hvordan vi kan løse udfordringen med det kønsopdelte arbejdsmarked i Danmark.

Det kønsopdelte arbejdsmarked er en af hovedårsagerne til, at der er stor ulighed i lønnen. Da vi er uddannede sygeplejersker, vil vi tage udgangspunkt i denne gruppe.

I Danmark, som i resten af verden, er der en markant overvægt af kvinder blandt sygeplejersker. I Danmark er 4 procent af sygeplejerskerne mænd, mens tallet er 12 procent i Sverige og 10,7 procent i Norge. Og selvom kønsdebatten kører på fulde drøn, så er det ganske bemærkelsesværdigt, at kun ca. 8 procent af ansøgerne til sygeplejerskeuddannelsen er mænd, selvom der ikke er et eneste argument for, at mænd skulle være dårligere til at yde sygepleje end kvinder.

Og ofte er mænds rolle i sygeplejen historisk set ofte usynligt. Og det er lidt komisk, når nu mænd som plejere af syge kan spores helt tilbage til år 1600 f.Kr.

Det er faktisk kun i de sidste 170 år, at kvinder er blevet dominerende skikkelser inden for sygeplejen. Måske er den alvorlige rekrutteringskrise i sundhedsvæsnet en åbning til at få flere mænd ind i sygeplejen nu?

Vi finder det ganske trist, at diskussionen om at rekruttere flere til sundhedsvæsnet primært har fokus på f.eks. at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, når nu vi har
en masse potentielle mandlige ansøgere.
Igennem tiderne er der lavet mange forsøg på at rekruttere mænd til sygepleje. Det er ikke lykkes, og der skal tænkes alternative løsninger for at komme ud af rekrutteringskrisen.

Vi vil gerne hjælpe. Men det er selvfølgelig ikke gratis.

Vil du, Marie Bjerre, i ligestillingens navn afsætte en ambitiøs økonomisk pulje til at igangsætte forskning om, hvordan der kan tiltrækkes endnu flere mænd til sygeplejen i Danmark?
OriginalsprogDansk
AvisSundhedsmonitor
StatusUdgivet - 2 jan. 2023

Emneord

  • Sundhed, ernæring og livskvalitet
  • rekruttering
  • mænd
  • sygeplejerskeuddenelsen

Citationsformater