De Sårbare Borgere: fysioterapeutstuderendes møde med marginaliserede og udsatte mennesker.

Nicolas Kjerulf, Bodil Wiberg Larsson

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftAbstraktFormidling

Abstract

Baggrund:
Ulighed i sundhed er et stigende problem i det danske samfund. Marginaliserede mennesker som for eksempel hjemløse eller stofmisbrugere har en dårligere sundhed og kontakt til sundhedsvæsnet; ulighed i sundhed går således hånd i hånd med social ulighed. Fysioterapeutuddannelsen har i lighed med andre professionsuddannelser inden for sundhed en tradition for at orientere sig imod sundhedsvæsnet, hvis kontakt med hjemløse er begrænset. Studerende når ikke at møde udsatte mennesker i løbet af uddannelsen. De udtrykker begrænset forståelse for disse menneskers situation eller udtrykker en usikkerhed i mødet. De studerende kan virke fordømmende: det marginaliserede menneskes livsvilkår tolkes som frit valg. Eller de kan have berøringsangst, og tro at disse mennesker er skrøbelige eller farlige.
Formål:
Fysioterapeutuddannelsen ønsker at øge studerendes kompetencer til at etablere tillidsfulde relationer til og kommunikere med udsatte/ marginaliserede mennesker. Dette skal ske ved at de studerende møder borgerne, i arenaer uden for den etablerede primær- og sekundærsektor, i samarbejde med frivillige organisationer, hvor de udsatte borgere i forvejen befinder sig. I mødet mellem den studerende og den udsatte borger vil den studerende øge forståelse for borgeren, og for social ulighed i sundhed, og derigennem bedre kunne intervenere.
Metode:
Præsentationen indeholder dele af det igangværende nordiske EU-financierede ”Project Relevance In Practice Placements –Inclusion of marginalized People (PRIPP)” - et aktionsforskningsinspireret projekt, hvor studerende afprøver nye former for praktik, i organisationer som arbejder med marginaliserede eller socialt sårbare mennesker.
Danske fysioterapeutstuderende har sammen med skandinaviske medstuderende afprøvet alternativ praktik med studieophold i Norge, og efterfølgende haft et seks-ugers nationalt forløb, med fodboldspillere i hjemløsefodbold-organisationen Ombold og med hjemløse gennem foreningen Sjællandsgade Bad.

Resultater:
Vi præsenterer foreløbige resultater fra PRIPP baseret på især fokusgruppeinterview med de studerende.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2017
StatusUdgivet - 2017
BegivenhedUC NUVO seminar 2017
: Udsatte stemmer – de hørte, uhørte og overhørte
- Middelfart, Danmark
Varighed: 23 aug. 201724 aug. 2017

Workshop

WorkshopUC NUVO seminar 2017
Land/OmrådeDanmark
ByMiddelfart
Periode23/08/1724/08/17

Citationsformater