Gør noget - få det godt for mennesker med kræft

Christina Jessen-Winge, Lise Lock Berthelsen, Michele Petersen

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftAbstraktForskning

Abstract

Baggrund
International forskning viser, at meget få ergoterapeutiske tilbud fokuserer på aktiv deltagelse fra borgere med kræft, når der skal udvikles strategier for, at muliggøre en betydningsfuld hverdag for denne målgruppe.
Inspireret af Lifestyle Redesign© udviklede vi programmet “Gør noget – få det godt for mennesker med kræft”. Det er et aktivitetsorienteret ergoterapeutisk program, udviklet til at støtte deltagerne i at opnå aktivitetsbalance med baggrund i APO-modellen (Jepsen og Larsen 2013). Programmet er afprøvet og testet gennem to forløb. I alt 13 deltagere med kræft har deltaget i gruppemøder 1 gang ugentlig i 2 timer, over et 3 måneders forløb.
Formål
Formålet var at finde ud af, om programmet kunne støtte deltagerne i at forstå, prioritere og graduere betydningsfulde aktiviteter og omgivelser, for at opnå en mere meningsfuld og balanceret hverdag. På baggrund af de to afprøvninger blev programmet løbende tilpasset, hvilket gjorde det muligt at udvikle en manual, der fremadrettet kan støtte ergoterapeuter i at gennemføre programmet i de danske kommuner.
Metoder
Data blev indsamlet ved afslutning af forløbene gennem kvalitativ individuelle interviews. Der blev benyttet en semistruktureret interviewguide med fokus på de tre elementer fra APO for at opnå et billede af deltagernes oplevelse af balance i hverdagen. Interviewene blev analyseret ved at anvende indholdsanalyse.
Resultater
Deltagerne oplevede, at programmet havde potentiale til at støtte dem til at finde balance i hverdagen gennem prioritering af aktiviteter, udvælgelse af betydningsfulde aktiviteter samt overskud til at hjælpe andre.
Konklusioner
Vi mener at kunne konkludere, at APO som referenceramme for programmet har kunne støtte deltagerne til at opnå en mere betydningsfuld og balanceret hverdag.
Referencer:
Jepsen BG, Larsen AE, Ergoterapeutisk Intervention. I:Brandt Å, Madsen AJ, Peoples H (2013) Basisbog i Ergoterapi. Munksgaard 3. udgave.

Nøgleord (3-4 stykker): APO, ergoterapi, kræft, Program
OriginalsprogDansk
Publikationsdato5 nov. 2018
StatusUdgivet - 5 nov. 2018
BegivenhedERGO 18: Ergoterapifaglig konference - Comwell, Kolding, Kolding , Danmark
Varighed: 6 nov. 20187 nov. 2018
https://www.etf.dk/aktuelt/nyheder/aabent-tilmelding-til-ergo-18

Konference

KonferenceERGO 18
LokationComwell, Kolding
Land/OmrådeDanmark
ByKolding
Periode06/11/1807/11/18
Internetadresse

Citationsformater