Hvad fanger elevers interesse i undersøgende litteraturundervisning? Et casestudie af otte overbygningselevers interesseudvikling i løbet af en halvårlig intervention: Et casestudie af otte elevers interesseudvikling i løbet af en halvårlig intervention

Tom Steffensen, Thomas Illum Hansen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelForskningpeer review

Abstract

Elevinteresse er en afgørende forudsætning for undersøgende litteraturundervisning. Hvor instrumentel litteraturanalyse ligesom andre rutineprægede skoleopgaver kan gennemføres, så længe eleverne accepterer de ydre grunde for undervisningen, afhænger undersøgende litteraturundervisning i højere grad af den enkelte elevs personlige grunde eller drivkraft til at engagere sig i undersøgende aktivitet. Derfor står spørgsmålet om elevinteresse også centralt i det analytiske arbejde med resultater fra storskalaforsøget Bedre kvalitet i dansk og matematik (KiDM).

I teoretisk forstand spænder begrebet interesseudvikling over både kognitive, affektive, sociale og værdi-relaterede dimensioner ved elevens udvikling og fremhæver relationen mellem en indre subjektiv pol og en ydre genstand, som får en særlig betyd­ning over tid. Med dette afsæt i en grundlæggende forståelse af interesseudvikling hentet i fænomenologien og pragmatikken undersøger vi i artiklen elevernes artikulerede ud­tryk for oplevet mening i litteraturarbejdet i KiDM-projektets tredje og sidste inter­vention med undersøgende litteraturundervisning.

Det empiriske grundlag er 12 fokusgruppeinterviews med i alt 8 elever, der hver blev interviewet tre gange for at følge interesseudviklingen. Vores analyse peger på en sammenhæng mellem elevens tilskrivning af værdi til litteraturundervisningen, per­sonlige erfaringer af lyst og ulyst og den vedblivende, interessebaserede fordybelse. Desuden ser det ud til, at de elever, der har etableret litterær interesse, i mindre grad er afhængige af adspredelse og ikke-genstandsrelateret variation i undervisningen, end de elever, der giver udtryk for at være desinteresserede eller blot situativt interesserede.
Bidragets oversatte titelWhat captures students’ interest in inquiry-based literature teaching? A case study of eight lower-secondary students’ interest development during a one-semester intervention
OriginalsprogDansk
TidsskriftActa Didactica Norden
Vol/bind18
Udgave nummer3
Sider (fra-til)1-22
Antal sider22
ISSN1504-9922
DOI
StatusUdgivet - 2024

Emneord

  • Læring, pædagogik og undervisning

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Hvad fanger elevers interesse i undersøgende litteraturundervisning? Et casestudie af otte overbygningselevers interesseudvikling i løbet af en halvårlig intervention: Et casestudie af otte elevers interesseudvikling i løbet af en halvårlig intervention'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater