Locked up and safe – but for how long? exploring how legitimising narratives shape decisions to sustain placement in secure institutions

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelForskningpeer review

Abstract

Artiklen trækker på en kvalitativ undersøgelse af beslutningsprocesser ved sikret anbringelse i Danmark. I artiklen identificeres en række fortællinger, der legitimerer beslutningen og bidrager til at opretholde anbringelse på sikret institution. Sikret anbringelse er forbundet med et dilemma, idet anbringelsen dels har til formål at beskytte og drage omsorg for unge i udsatte positioner dels indebærer frihedsberøvelse, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for børn og unges mentale trivsel, adgang til uddannelse og relationel kontinuitet. Sikret anbringelse er midlertidig og i henhold til FN’s Børnekonvention bør anbringelsen være så kortvarig som muligt. Derfor er det afgørende at forstå de logikker, der legitimerer frihedsberøvelse af børn. Artiklen trækker på Weick (2001) teoretisering af meningsskabelse og forpligtende fortolkninger, og bidrager til et voksende forskningsfelt om beslutningsprocesser i på børneområdet ved at tilføje indsigt i de rationaler, der opretholder og reproducerer beslutninger om at frihedsberøve unge. Ved at anerkende de dynamikker og effekter, som de legitimerende fortællinger har, kommer vi et skridt videre i forhold til at reducere varigheden af sikret anbringelse.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftEuropean Journal of Social Work
Vol/bind26
Udgave nummer1
Sider (fra-til)148-159
Antal sider12
ISSN1369-1457
DOI
StatusUdgivet - 2023

Emneord

  • Børn og unge

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Locked up and safe – but for how long? exploring how legitimising narratives shape decisions to sustain placement in secure institutions'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater