Projects per year
About
About
Digitalisering har medført en række komplekse forandringer af vores samfund og hverdagsliv. Forskningsprogrammet Digitalisering i skolen skal skabe praksisnær viden, som sætter skoler og lærere i stand til at udvikle nye og innovative undervisningstiltag, der styrker elevernes læring i de eksisterende fag, og som danner og myndiggør alle børn, så de kan begå sig i en digital verden.
Forskningsprogrammet er forankret i forskningsmiljøet Læring, dannelse og trivsel i skolen på Institut for Læreruddannelsen.
Hvad forsker vi i?
Alle børn skal have den rette dannelse og uddannelse til at kunne begå sig i deres børneliv og fremtidige voksenliv, hvor digitale teknologier på godt og ondt skaber nye betingelser, muligheder og udfordringer for børnene. Det er et samfundsansvar, som lærerne og skolerne i stigende grad tager på sig. Men det kræver viden om digitaliseringens konsekvenser og om, hvordan vi bedst hjælper børn og unge i at begå sig i en digital verden.
Børn lærer hurtigt og kan være kompetente forbrugere af digitale teknologier. Men forestillingen om børn som digitale indfødte, der på egen hånd og uden hjælp mestrer alle aspekter af nye teknologier, har vist sig at være naiv. Børn skal klædes på til at forstå teknologiernes tekniske, sociale og faglige dimensioner og konsekvenser. Og det afhænger i høj grad af den undervisning og de læringsmuligheder, børnene møder i skolens fag eller i deres familie og fritid.
Der er også et stort potentiale i at udnytte nye digitale teknologier til at skabe innovative læringsmuligheder og undervisningsformer. Erfaringerne viser dog, at teknologierne ikke kan stå alene, men skal indgå i helhedsorienterede pædagogiske og didaktiske udviklingsprocesser.
Digitalisering i skolen har tre prioriterede indsatsområder:
- Børnenes teknologiforståelse. Pædagoger, lærere og forældre betragter ofte børns digitale liv på afstand eller med bekymring. Derfor arbejder vi på at bygge bro mellem skolens undervisning og elevernes digitaliserede livsverden, så skolen danner og uddanner til det liv, eleverne allerede lever, og det, de vil møde efter skolen. Det kræver blandt andet, at teknologiens eksistensformer i børnelivet gøres til et fagligt genstandsfelt i undervisningen.
- Teknologiforståelsens mangfoldige fagdidaktik. Digital teknologi eksisterer på en mangfoldighed af måder i verden: Fra algoritmer og programmeringskode til hardware og artefakter, fra cookies og protokoller til sociale medier og digitale fællesskaber. Derfor arbejder DiS på at udvikle én sammenhængende men mangfoldig fagdidaktik, som understøtter en flerdimensionel tilgang til teknologien både i et selvstændigt fag og i teknologiforståelse som del af andre fag.
- Uddannelsesteknologier som aktører i skolen. Uddannelsesteknologier som fx AULA, læremidler, chatbots og chromebooks findes i mange former. Nogle indkøbes med et specifikt formål, andre ender i skolen af andre veje, men alle er de konstituerende for skolens undervisning og pædagogiske virke. Derfor arbejder DiS på at skabe ny viden og nye tilgange til uddannelsesteknologier som aktører i skolen.
Hvordan forsker vi?
Vi arbejder eksperimenterende og samskabende med undervisere, skoler, kommuner og andre praksisaktører, bl.a. i udviklingslaboratorier hvor ny viden både kan udvikles og afprøves i samarbejde med praksis. Metodisk arbejder vi med design-baserede tilgange, observations- og interviewstudier og laboratorieformater.
Udvalgte projekter
-
Videncenter for Digital Teknologiforståelse. Programmet indgår i den nationale ledelse af videnscentret og deltager med fagpersoner i en lang række arbejdspakker, hvor den fælles vision er at udforske, hvordan alle børn og unge, uanset, køn, postnummer eller social baggrund, får viden om digital teknologiforståelse, så de konstruktivt og kritisk kan deltage som demokratiske borgere i et digitaliseret samfund.
-
Børneliv i digital trivsel. Projektet skal skabe en ny helhedsorienteret pædagogisk tænkning og tilgang til digitale teknologier på en række danske skoler. Et centralt element er bl.a. at styrke elevperspektivet i skolens teknologiforståelsesundervisning, så eleverne i højere grad får faglige værktøjer til at analysere og reflektere over deres egen digitaliserede hverdag og de digitale fællesskaber, de indgår i.
-
The Datafication of Wellbeing (DATAWELL): Der indføres i stigende grad digitale værktøjer til måling af elevernes læring og trivsel, men samtidig mangler der viden om konsekvenserne af denne dataficering ligesom lærerne mangler kompetencer og værktøjer til at arbejde fagligt og refleksivt med elevdata. Derfor undersøger projektet produktion og brug af elevdata i konkret praksis og udvikler ny undervisning på om digitale data i trivselsarbejde til læreruddannelsen.
Læs mere om vores øvrige forskningsprojekter nedenfor.
Kontakt
Lars Bo Andersen, docent, ph.d.
Programansvarlig
[email protected]
Tlf: 41 89 75 74
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsprogrammet nedenfor.
Fingerprint
Profiles
-
BIT: Børneliv i digital trivsel
Andersen, L. B. (Co-researcher), Rehder, M. M. (Principle researcher), Lisborg, S. (Co-researcher), Remmer, L. (Co-researcher) & Klausen, M. T. (Co-researcher)
01/01/25 → 31/12/28
Project: Research
-
SkoleGPT Science
Frydendahl, J. A. (Principle researcher), Exner, M. (Co-researcher), Laursen, J. D. (Co-researcher), Nielsen, A. V. (Co-researcher) & Binggeli, A. (Co-researcher)
01/01/25 → 30/06/27
Project: Development project/ Innovation
-
DATAWELL: The Datafication of Wellbeing (DATAWELL): New Pedagogical Practices and Interventions in the Danish public school
Andersen, L. B. (CoPI), Parazu, I. (Principle researcher), Ratner, H. F. (CoPI) & Gahoonia, S. K. (Co-researcher)
01/01/25 → 24/12/27
Project: Research
-
Elevskriver i maskinens spejl: – mødesteder mellem elevens fremstilling og store sprogmodeller i danskfaget
Dissing Møller, L., 2025, AI i skolen – og anvendelse af sprogmodeller i undervisningen. 1 udgave ed. Danmark: Dafolo, p. 152-172 20 p.Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceeding › Contribution to book/anthology › Communication
-
Opsamling på drøftelser i fagudvalg for teknologiforståelse i 2024
Andersen, L. B., Holler, M. K., Hjorth, M., Rasmussen, C. A., Carstensen, S. E. R. & Kvist, J., 15 Feb 2025, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.Research output: Other contribution › Teaching material
-
Assessing Computational Literacy in First Language (L1) Teaching
Hachmann, R. & Slot, M. F., 21 Oct 2024, In: Nordic Journal of Comparative and International Education. 8, 4, p. 1-20 20 p.Research output: Contribution to journal › Journal article › Research › peer-review
Open Access
Prizes
-
Undervisnings- og Forskningsministeriets underviserpris 2023
Dissing Møller, L. (Recipient), 15 Sept 2023
Prize
-
Bagom digital teknologiforståelse - centrale begreber og teorier
Andersen, L. B. (Introductory speaker)
19 Nov 2024Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
-
AI-literacy
Slot, M. F. (Speaker) & Knudsen, A. (Arranger)
20 Sept 2024Activity: Participating in or organising an event types › Seminar
-
Digital myndiggørelse som tidens store (ud)dannelsesprojekt?
Andersen, L. B. (Introductory speaker)
30 Apr 2024Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
Press/Media
-
PRM / Med støtte fra Nordea-fonden lancerer Red Barnet nyt program: Børneliv i Digital Trivsel skal styrke læreres kompetencer og elevers handlekraft og trivsel
Nicolaisen, A.-B. O. & Andersen, L. B.
04/02/25
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-
Hvad skal læreren kunne ?
Slot, M. F., Andersen, L. B., Nielsen, C. B., Harder, J. A. & Lindsø, B.
29/01/25
1 Media contribution
Press/Media: Press / Media
-
Skoleleder, fagudvalg og minister: Sådan kan skoler bruge nedslående rapport om teknologiforståelse
13/11/24 → 13/11/24
2 items of Media coverage
Press/Media: Press / Media