Projects per year
About
About
Den danske folkeskole skal sikre læring og trivsel for alle elever. Det er en udfordring. Vi arbejder for at skabe viden, der udvikler en inkluderende folkeskole, hvor dannelse, faglig læring, trivsel og social udvikling er i centrum.
Hvad forsker vi i?
Stigende elevdiversitet og flere udsatte elever gør det vanskeligt for lærerne at skabe en favnende undervisning, som både engagerer og udvikler gruppen af elever, der er fagligt udfordrede, samtidig med at undervisningen udfordrer de elever, som klarer sig godt i skolens fag.
Samtidig er IT og digitalisering blevet en kompleks og integreret del af vores hverdag, og forestillingen om, at nye generationer af børn er ”digitalt indfødte” har vist sig at hvile på et naivt og dovent grundlag.
Det kalder på, at vi gentænker fagdidaktikken i de enkelte fag, rammerne for og organiseringen af undervisningen og ikke mindst den pædagogiske og didaktiske tilgang på den enkelte skole. Det kalder også på, at vi indtænker digital teknologi og digitale medier i skolens undervisning – både i forhold til børnenes faglige læring, teknologiforståelse og digitale myndiggørelse.
Hvordan forsker vi?
I forsknings- og udviklingsmiljøet udvikler, implementerer og evaluerer vi konkrete indsatser, som adresserer læreres og andre relevante fagprofessionelles arbejde tæt på børnene i skolens dagligdag. Vi er drevet af et ønske om at bidrage med ny praksisrettet og anvendelsesorienteret forskningsviden, som adresserer skolens udfordringer og gør en reel forskel for skolens professionelle og ikke mindst eleverne.
Forskningsprogrammer
Vi forsker inden for fem områder:
- Diversitet og deltagelse i skolen: Vi bidrager med viden og metoder om læringsmiljøer, så alle børn og unge i skolen udvikler sig fagligt og trives.
- Digitalisering i skolen: Vi udvikler praksisnær viden, der styrker lærerne i at arbejde med digitalisering i skolen.
- Læreruddannelsesdidaktik: Vi bidrager med professionsfaglig viden om undervisningsfag og integreret praktik, der styrker læreruddannere i koblingen mellem læreruddannelse og skole.
- Praksisfagdidaktik i skolen: Vi udvikler forskningsbaseret viden om praksisfaglighedens didaktik og om, hvordan den kan integreres bedre i alle fag og på tværs af klassetrin i skolen
- Udvikling af fagdidaktik i skolen: Vi skaber viden om, hvordan lærerne kan planlægge, gennemføre og evaluere undervisningen i skolens fag, så den understøtter fagligt udfordrede elever og udfordrer de fagligt dygtige elever. Læs mere om fagomåderne her:
Vores forskning er forankret på Institut for Læreruddannelse, hvor vi har vi en ambition om at uddanne de bedste lærere, der er aktive medskabere af den danske folkeskole. Forskningen spiller her en vigtig rolle i at informere og kvalificere uddannelsen. De studerende præsenteres derfor for den nyeste og bedste viden, og så mange studerende som muligt inddrages i forskningsaktiviteter.
Forskningsmiljøet på Institut for Læreruddannelse består af over 70 forskere og adresserer udvalgte pædagogiske, almendidaktiske og fagdidaktiske udfordringer i skolens praksis. Vi uddanner lærere til den danske folkeskole. Instituttet har 280 undervisere og ca. 3500 lærerstuderende.
Læs mere om instituttet og alle medarbejderne på UCViden
Kontakt
Bo Nielson, ph.d.
Forskningsleder
[email protected]
Tlf: 51 63 26 40
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsmiljøet nedenfor.
Fingerprint
Collaborations and top research areas from the last five years
Profiles
-
Stedbaseret Gymnasiedidaktik: Naturdannelse, bæredygtig dannelse og kompetenceudvikling
Langhoff, J. H. (Principle researcher), Bahn, A. L. (Co-researcher), Nørgaard, S. (Co-researcher), Olsen, M. R. (Co-researcher) & Jensen, M. E. (Co-researcher)
01/03/25 → 31/12/26
Project: Research
-
SkoleGPT Science
Frydendahl, J. A. (Principle researcher), Exner, M. (Co-researcher), Laursen, J. D. (Co-researcher), Nielsen, A. V. (Co-researcher) & Binggeli, A. (Co-researcher)
01/01/25 → 30/06/27
Project: Development project/ Innovation
-
Projekt om udvikling af didaktik i det hybride læringsrum
Haslund, S. (Principle researcher), Canger, K. (Co-researcher), Olsen, I. M. L. (Co-researcher), Wejdling, T. (Co-researcher) & Mørkeberg, C. J. P. W. S. (Co-researcher)
01/01/25 → 30/06/27
Project: Development project/ Innovation
Research output
-
Aktion Klima
Jensen, N. T., Pagaard, D. M. & Rohde, L., Mar 2025Research output: Other contribution › Teaching material
-
A Literacy Focus in Science: Teaching preservice primary teachers about semantic gravity
Meidell Sigsgaard, A.-V. & Preston, C., 2025, In: Teaching Science. 71, 1, p. 46-55 10 p.Research output: Contribution to journal › Journal article › Research › peer-review
-
Bæredygtighedsorienteret litteraturundervisning
Steffensen, T., Rasmussen, M. D., Myren-Svelstad, P. E., Brekke, M. L. & Bondesson, A. S., 2025, Københavns Professionshøjskole. 108 p.Research output: Book/Report/PhD thesis › Anthology › Communication
Open Access
Datasets
-
Underviser læreruddannelsen København Professionshøjskole
Olsen, R. J. (Funder), Foreningen for Madkundskab, 10 Jun 2026
DOI: https://orcid.org/0009-0003-5522-2196
Dataset
Prizes
-
-
Officier dans l'ordre des palmes académiques
Gregersen, A. S. (Recipient), 24 Jun 2024
Prize: Appointment
-
Undervisnings- og Forskningsministeriets underviserpris 2023
Dissing Møller, L. (Recipient), 15 Sept 2023
Prize
-
«Sentire aude og sensus communis»
Wistoft, K. (Introductory speaker)
15 Jan 2025 → 16 Jan 2025Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
-
«Trivsel og mistrivsel mellem offergørelse og kompetencegørelse»
Wistoft, K. (Introductory speaker)
28 Jun 2025Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
-
«Trivsel og mistrivsel mellem offergørelse og kompetencegørelse»
Wistoft, K. (Introductory speaker)
9 Apr 2025Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
Press/Media
-
TV 2 Øst Regionale Nyheder 11.03.2025 22:00
11/03/25
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-
Fem år efter første nedlukning hænger ændrede vaner fra coronatiden ved
08/03/25 → 10/03/25
33 items of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-
Trivselskommissionen. Lad os tale om fællesskaber i skolen - ikke kun i fritiden
09/03/25
6 items of Media coverage
Press/Media: Press / Media