Projects per year
About
About
Vi forsker i udviklingen af metoder til at styrke samfundets beredskab. Både inden for klassiske trusler som ulykker, terrorangreb, smitsomme sygdomme og brande, men også inden for nyere trusler i forhold til klimaforandringer og sikkerhedspolitik. Det gælder beredskab i indland såvel som udland.
Hvad forsker vi i?
Vi forsker i operativ risikostyring, det vil sige opgaver, der har fokus på organisering og koordination, både for at forebygge at hændelser sker, men også for at styrke indsatsen, hvis de faktisk indtræffer. Samfund er nemlig sårbare, når der indtræffer ulykker, uanset om de er hurtigt overstået eller de er langvarige og komplekse. Der skal tages hånd om borgerne, men også om bygninger, infrastruktur og andre værdier, samtidig med, at driften af hverdagsopgaverne skal fortsætte så normalt som muligt.
Trusselsbilledet udvikler sig hele tiden – både i Danmark og globalt - og de klassiske løsninger og metoder til at undgå at hændelser indtræffer eller minimere skaderne, når de gør, er ikke altid tilstrækkelige. Vi er derfor optaget af at koble aktører på nye måder, koble viden om organisering og ledelse med nye tekniske løsninger samt udfordre tænkningen inden for feltet for at optimere opgaveløsningen.
Der foregår omfattende udvikling af digitale løsninger for tiden, men udviklingen af teknologi er ikke tilstrækkelig og løsningerne skal derfor spille sammen med den eksisterende organisering og ressourcerne. Den skal kunne integreres i de eksisterende systemer, og det stiller indimellem krav om skarpe prioriteringer. Derudover skal nye teknologier opleves som relevante for de myndigheder, organisationer eller borgere, der skal bruge dem.
Der er to overordnede områder, som vi forsker indenfor:
-
-
Stærkere kobling mellem borgere, organisationer og beredskab – formålet er både at trække på borgeres og organisationers mange kompetencer, samt deres engagement og ønske om prioriteringer. Det skal dels ske for at sikre et robust samfund, der kan modstå kriser og hindre nedbrud i den kritiske infrastruktur, men ikke mindst for at styrke den fælles samskabelse om et så sikkert og trygt samfund som muligt.
-
Håndtering af komplekse beredskabsindsatser – det stiller krav til løbende udvikling af nye metoder, der afløser tidligere tiders tilgange til både forebyggelse og respons til de hændelser der sker ofte, og dem der er mere sjældent. Der er behov for krav om indsats og løsning på højt fagligt og videnskabeligt baseret niveau. Viden om disse løsninger skal udbredes i organisationer med beredskabsopgaver gennem løbende træning, øvelse og uddannelse.
-
Hvordan forsker vi?
Vi undersøger nye muligheder for samarbejde, at identificere ressourcer, der ikke allerede er indtænkt og udvikler metoder der understøtter de eksisterende systemer.
Vi tager altid udgangspunkt i den nyeste forskning inden for feltet, og er også med til at skabe nye viden. Derudover arbejder vi i langt de fleste tilfælde med at inddrage de berørte organisationer, borgere og interessenter. Vi inviterer dem til at formulere deres syn på løsninger, bygger bro mellem de involverede og samskaber nye løsninger.
Parallelt med udvikling af projekter og formulering af løsninger, følger vi aktiviteterne op gennem formidling til offentligheden, faggrupper, borgere og medier. Dermed sætter vi dagsordenen for, hvordan nye løsninger inden for et normalt meget traditionsrigt felt kan se ud.
Aktuelle projekter
LINKS: Sigter mod bedre integration af borgernes ressourcer i beredskabsarbejdet og mod at tage hånd om de svageste i samfundet, i en tid hvor udviklingen går i retning af endnu mere anvendelse af teknologi og sociale medier indenfor beredskabsfeltet. Der er fokus på skybrud i DK. Støttet af Horizon 2020.
CliCNord: Projektet undersøger, hvordan små samfund i de nordiske lande håndterer klimarelaterede udfordringer og styrker egen kapacitet. Der er fokus på, hvornår beboernes kompetencer og ressourcer kan løse de fremtidige klimahændelser, og hvornår de har brug for hjælp udefra fra myndigheder og andre organisationer. Støttet af NordForsk.
Tryghed i Akutte Kriser: I kriser er spontanfrivillighed et stadig voksende fænomen. Det handler om borgernes uorganiserede, men stærkt medmenneskelige ønske om at hjælpe i civilsamfund. Dette engagement skal omsættes og anerkendes, men det stiller krav om nye måde at koordinere indsatser på.
Kontakt
Programleder
Nina Blom Andersen
nban@kp.dk
Tlf: +45 23 73 33 83
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsmiljøet nedenfor.
Network
Profiles
Projects
- 3 Active
-
CliCNord: Climate Change Resilience in Small Communities in the Nordic Countries
Kongsager, R., Andersen, N. B., Baron, N. & Nedergaard, M.
01/01/21 → 31/12/23
Project: Research
-
TAK: Tryghed i Akutte Kriser
Nielsen, L. R., Andersen, N. B. & Bøhm, M.
01/10/20 → 31/12/23
Project: Development project/ Innovation
-
LINKS: Strengthening links between technologies and society for European disaster resilience
Andersen, N. B., Kongsager, R. & Baron, N.
01/06/20 → 30/11/23
Project: Research
-
Discover the dynamics: An intersectional analysis of overt and hidden vulnerabilities to flood risk in urban Denmark
Nielsen, A. B., Bonati, S. & Andersen, N. B., Sept 2023, In: Landscape and Urban Planning. 237, 104799.Research output: Contribution to journal › Journal article › Research › peer-review
Open Access -
Inside-Outsiders
Mosebo, M. B. & Meinert, L., 13 Jan 2023, This land is not for sale: Trust and Transitions in Northern Uganda. Meinert, L. & Reynolds Whyte, S. (eds.). Berghahn Books, p. 183 - 202 20 p. (Integration and Conflict Studies, Vol. 27).Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceeding › Contribution to book/anthology › Research › peer-review
Open Access -
Jordskælv i Tyrkiet: Kan det nogensinde blive sikkert at bo et sted, hvor Jorden ofte 'ryster sig'?
Kongsager, R., 10 Feb 2023, In: Videnskab.dk. 2023, 10.februarResearch output: Contribution to journal › Journal article › Communication
Open Access
Activities
-
Arkitekten (Journal)
Marie Christine Skammelsen (Editor)
2019 → 2020Activity: Publication peer-review and editorial work types › Reviewer/editor of publication series
-
Dansk højsikkerhed - set fra to forskningsvinkler
Marie Christine Skammelsen (Introductory speaker)
19 Apr 2023Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
-
Debatarrangement om terrorsikring
Marie Christine Skammelsen (Panel participant)
26 Feb 2020Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
Press/Media
-
Han bliver kaldt 'Tyrkiets Gandhi', men nu skruer han bissen på: 'Han vil vise, at han også kan være en stærk mand'
23/05/23
1 Media contribution
Press/Media: Press / Media
-
Temadebat: Er det civile beredskab rustet til en krise?
20/04/23
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-
Onlinemøde om klimaforandringer på småøerne
13/04/23
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media