Projects per year
About
About
Forsknings- og udviklingsprogrammet skal bidrage med viden, metoder og indsatser til undervisningsudvikling og uddannelse af sygeplejersker, der står stærkere i mødet med fremtidens sundhedsvæsen. Målgruppen er sygeplejerskestuderende samt praktikafdelinger på hospitaler, psykiatrien og i kommunerne.
Forskningsprogrammet Stærke sygeplejersker til et sundhedsvæsen i forandring er forankret i forskningsmiljøet Borgernær Sygepleje og Sundhed på Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelserne.
Hvad forsker vi i?
Der er stor efterspørgsel på sygeplejersker, og det skønnes, at vi i 2025 mangler 6000 sygeplejersker. Alene i hovedstadsområdet var der i juni-november 2020 620 jobopslag, som ikke blev besat. Det svarer til, at kun 1 ud af 3 stillinger besættes.
Manglen på sygeplejersker og manglen på sygeplejersker med stærke kliniske kompetencer påvirker kvaliteten i sygeplejen negativt. Flere helt nyuddannede ansættes i stillinger med høj kompleksitet og specialiseringsgrad. Effektiv og skånsom behandling og pleje af patienter med sammensatte og komplicerede problemstillinger kræver ikke alene koordinering og kommunikation, men også stor klinisk indsigt. Vi vil derfor se en stigende efterspørgsel på sygeplejersker, der har erfaring og dybtgående viden om sygdomsmønstre og et højt niveau af kompetencer inden for klinisk lederskab og patientinvolvering.
Knap 2 ud af 3 af landets sygeplejersker er ansat på hospitaler, mens 1 ud af 3 er ansat i kommuner, på plejehjem og i almen praksis. Det er særligt nyuddannede sygeplejersker, der ansættes på hospitaler, mens mere erfarne sygeplejersker ansættes i det nære sundhedsvæsen. Når ældre sygeplejersker trækker sig tilbage, vil det derfor særligt ramme det kommunale område.
Samtidig ser vi, at der er et stort frafald på sygeplejerskeuddannelsen.
Meget tyder på, at særligt overgangene mellem skole og praktik og mellem uddannelse til erhverv er belastende for studerende og dimittender. Mange sygeplejestuderende gør sig bekymringer om at træde ind i rollen som færdiguddannet, ligesom de studerende er bekymret for, om de er klædt tilstrækkelig på efter endt uddannelse. Ifølge Dansk Sygeplejeråd oplever 8 ud af 10 nyuddannede sygeplejersker et stort arbejdspres, og knap 1 ud af 10 har været sygemeldt på grund af stress. Det udfordrer sundhedsvæsenet i forhold til at sikre, at der i fremtiden uddannes stærke sygeplejersker til at løfte opgaven i et sundhedsvæsen i forandring.
Den fortsatte specialisering af sundhedsvæsnet og sygeplejerskers arbejde udgør også en udfordring for tilrettelæggelsen af sygeplejerskeuddannelsen. Færre indlæggelsesdage og sengepladser reducerer antallet af kliniske uddannelsespladser for sygeplejestuderende. Og manglen på sygeplejersker betyder, at der mangler kliniske vejledere og rollemodeller for de studerende. De udfordrer kvaliteten i den kliniske uddannelse.
Forskningsprogrammet skal bidrage med ny viden, der sikrer flere pladser på sygeplejerskeuddannelsen, reducerer frafaldet på uddannelsen og fastholder de nyuddannede sygeplejersker ved at styrke deres kliniske kompetencer.
Udvalgte projekter
Copenhagen Honours College i Sygepleje (CHC-S). Et talentprogram i sygepleje til ældre med KOL og type 2-diabetes. Programmet er på 30 ECTS og gennemføres indenfor normeret tid. CHC-S skal motivere til karriereforløb inden for ældre - sygepleje. Følgeforskning undersøger programmets effekter på læring og karriereforløb.
Uddannelseshospitalet er en medicinsk afdeling for ældre, multisyge på Nordsjællands Hospital. Klinisk undervisning varetages af kliniske undervisere og lektorer fra KP. Der udvikles en uddannelsesmodel omkring peer learning og et tværprofessionelt læringsmiljø. Følgeforskning udvikler og dokumenterer uddannelsesmodellen.
Læs mere om vores forskningsprojekter nedenfor.
Kontakt
Niels Sandholm
Programansvarlig
[email protected]
Tlf. 51 63 27 05
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsprogrammet nedenfor.
Fingerprint
Profiles
-
Vores madklub – beboerdrevne madklubber på plejehjem som ramme om værtskab, fællesskaber og ensomhedsforebyggelse
Justesen, L. (Principle researcher), Hillersdal, L. (Co-researcher) & Mortensen, B. J. (Co-researcher)
01/03/24 → 30/04/26
Project: Research
-
Nordic Digital Health & Education - NorDigHE
Jensen, U. G. (Principle researcher), Hillersdal, L. (Co-researcher), Munksgaard, M. E. (Co-researcher), Bruhn, H. (Co-researcher), Nielsen, S. M. L. (Co-researcher), Nielsen, L. O. (Co-researcher), Mortensen, B. J. (Co-researcher), Hussain, M. (Co-researcher), Brorholt, G. B. H. (Principle researcher) & Hegested, L. O. (Co-researcher)
01/08/23 → 01/08/26
Project: Development project/ Innovation
-
Copenhagen Honours College i Sygepleje
Mathar, H. (Principle researcher), Larsen, N. J. S. (CoPI), Rasmussen, S. A. (Co-researcher), Just, L. (Co-researcher), Betzer, C. (Co-researcher) & Gravesen, M. K. (Co-researcher)
01/09/20 → 01/10/27
Project: Development project/ Innovation
Research output
-
At lære at agere i et sundhedsvæsen under forandring
Højbjerg, K. & Larsen, K., Apr 2024, Sundhedsvæsenet under forandring . Hundborg, S. (ed.). 2 ed. København: Munksgaard , p. 39-64 24 p.Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceeding › Contribution to book/anthology › Education
-
Beyond Desires: The Role of Nurse-Patient Dialogue in Identifying Needs to improve patients dietary intake
Evron, L. & Jensen, P. S. L., 1 Sept 2024.Research output: Contribution to conference without a publisher/journal › Abstract › Research › peer-review
-
Brobyggersygeplejersker styrker tværsektionelle forløb: Professor Connie Berthelsen
Nielsen, B. F. R. (Host), Bryld Shooghi, G. (Guest), Hillersdal, L. (Guest), Berthelsen, C. (Guest) & Brorholt, G. (Developer), 4 Apr 2024Research output: Non-textual form › Podcast, music and sound productions › Communication
-
6th Nordic Conference in Nursing Research
Evron, L. (Paricipant)
2 Oct 2024 → 4 Oct 2024Activity: Participating in or organising an event types › Conference
-
ACNAP
Risom, S. S. (Paricipant), Møller, E. (Paricipant), Wind, G. (Paricipant), Prip, A. (Paricipant), Pii, K. H. (Paricipant), Hillersdal, L. (Paricipant) & Grew, J. (Paricipant)
23 Jun 2023 → 24 Jun 2023Activity: Participating in or organising an event types › Conference
-
Bestil en Forsker
Evron, L. (Introductory speaker)
19 Apr 2024 → 26 Apr 2024Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
Press/Media
-
Modellen fra Uddannelseshospitalet er fremtiden. Ny rapport samler erfaringerne
20/08/24
1 Media contribution
Press/Media: Press / Media
-
Forsker vil undersøge hvordan vi drager omsorg for hinanden på tværs af generationer
09/03/23
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-