Psykosocialt sundhedsberedskab_ Kortlægning af kommunalt og regionalt sundhedsberedskab

  • Berendt, Susanne (Principle researcher)
  • Andersen, Nina Blom (Principle researcher)
  • Kragh, Lotte (Principle researcher)
  • Engesgaard, Frederikke Kock (Co-researcher)
  • Thayssen, Josephine Moll (Co-researcher)
  • Nielsen, Morten (Co-researcher)
  • Marcussen, Johanne Brøns (Co-researcher)
  • Frost, Lasse (Co-researcher)

    Project: Development project/ Innovation

    Project Details

    Description

    Projektet skal gennemføre en overordnet kortlægning af det eksisterende psykosociale beredskab i kommuner og regioner i Danmark. Kortlægningen gennemføres af KP mhp at undersøge i hvilket omfang psykosociale behov blandt borgere varetages hensigtsmæssigt under og efter beredskabshændelser specifikt ift danske myndigheders retningslinjer for psykosocial indsats og generelt ift international viden og anbefalinger på området. Kortlægningen skal bidrage til en øget politisk og indsatsrelateret opmærksomhed på behovet for et solidt psykosocialt beredskab i Danmark. På baggrund af analyserne skal der formuleres overordnede input til i hvilket omfang et øget samarbejde mellem myndigheder og civilsamfundsorganisationer vil kunne styrke det nuværende beredskab.

    Layman's description

    Projektet kortlægger det eksisterende psykosociale beredskab i danske kommuner og regioner. Desuden afsøger projektet fremtidige muligheder for at styrke det psykosociale beredskab i Danmark, fx ved et øget samarbejde mellem myndigheder og civilsamfundsorganisationer.

    Key findings

    Projektet anbefaler:
    I. Planer for kommunernes psykosociale indsats skal være omsættelige og anvendelige i praksis.
    II. Overgangen fra den akutte til den opfølgende fase af en indsats skal ekspliciteres i Sundhedsstyrelsens rapport og vejledning om psykosocialt beredskab.
    III. Afholdte netværksmøder og workshops i sundhedsberedskabsplanlægning for kommuner, faciliteret af regionen, skal bibeholdes og føres ud i alle regioner.
    IV. Der etableres en god vertikal og horisontal koordinering i den enkelte kommune, indbyrdes mellem kommunerne, og mellem regionen og tilhørende kommuner.
    V. Sundhedsstyrelsen udarbejder en konkret og kortfattet vejledning om sundhedsberedskabsplanlægning til kommunerne.
    VI. Regioner og kommuner skal gennemføre øvelser og hændelser, der aktiverer dele af sundhedsberedskabsplanen.
    VII. Regioner og kommuner skal indtænke, hvordan de ved en længerevarende hændelse vil allokere ressourcer, så tiltag i sundhedsberedskabsplanen kan fastholdes uden store konsekvenser for den daglige drift.
    VIII. Samarbejde med civilsamfundsorganisationer kan støtte regionens og/eller kommunens psykosociale sundhedsberedskab og skabe ekstra kapacitet.
    VIV. Civilsamfundsorganisationer kan bidrage til at uddanne regionens og/eller kommunens frontpersonale til sundhedsberedskabsfaglige indsatser.
    X. Civilsamfundsorganisationer kan bidrage til organisering og koordinering af spontanfrivillige.
    XI. Beredskabspræster tilknyttet Folkekirkens katastrofeberedskab kan indgå i regionens og/eller kommunens psykosociale sundhedsberedskab.
    Short titlePsykosocialt sundhedsberedskab
    AcronymPSS
    StatusFinished
    Effective start/end date01/10/2016/09/21

    Collaborative partners

    • Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen (Project partner)
    • Dansk Røde Kors (Project partner) (lead)

    Keywords

    • disease, health science and nursing