Skrivning og det poetiske blik

    Research output: Contribution to conference without a publisher/journalAbstractResearch

    Abstract

    Titel: Skrivning og det poetiske blik
    Forfatter: Anne Bock
    Forskningsemne: Skrivedidaktik. Hvad sker der med elever, når de skriver? Hvilket potentiale har den kreative skrivning for erkendelse og opmærksomhed på verden?
    I et netop indleveret ph.d.-projekt belyses relationen mellem skrivning og dannelse i folkeskolens ældste klasser. Derved rettes blikket mod skrivningen som ontologi og epistemologi – en måde at være i verden (Yagelski 2011) og således en måde at forstå verden. Projektet tilbyder således et andet og supplerende perspektiv på skrivningens formål end det dominerende kompetenceorienterede.
    Teoretisk ramme: Med inspiration fra eksistensfæmomenologiske tænkere som Arendt (2019), Biesta (2018), Merleau-Ponty (2009) m.fl. undersøges relationen mellem skrivning og dannelse i folkeskolens ældste klasser. Til det formål konstrueres begrebet skrivedannelse, der defineres som et udtryk for en dannelsesmulighed, der kan opstå i forbindelse med at skrive. Der er således tale om skrivedannelse, når skriveprocessen giver anledning til undren, forstyrrelse af vanetænkning og kulturelle dogmer, refleksion over verden, sig selv og sig selv i verden og en opmærksomhed på og sensitivitet over for verden. Med andre ord finder skrivedannelse sted i det øjeblik, skrivning giver anledning til en dialog med sig selv, med den personlige og kulturelle fortælling, med verden og de erfaringer af verden, man får gennem sanseindtryk og æstetiske erfaringer. Skrivedannelse kan forstås som en slags tilblivelse i øjeblikket gennem skrivebegivenheden.
    Metode: Studiet er et eksistensfænomenologisk interventionsstudie, hvor elevernes oplevelse af skriveprocessen undersøges igennem interviews og læsning og analyse af deres tekster. Deltagere er elever og lærere fra to 8. klasser fra to forskellige skoler. Eleverne har skrevet digte, essays og fortællinger.
    Fund: Den kreative skrivning er potentielt knyttet til elevernes opmærksomhed på og refleksion over verden, sig selv og sig selv i verden. Skrivning som begivenhed (Badiou 2013) er forbundet med det at kunne forestille sig andre perspektiver og livssituationer og udtrykke disse. Gennem sprogliggørelsen af den sansede og forestillede virkelighed forbindes sprog, tanke, krop og væren.
    Således kan der gennem den kreative skriveproces åbnes muligheder for overskridelsen af sproglige klicheer og normer og dermed for tænkning, forestilling og subjektifikation (Biesta 2018). Særligt har det at skrive poetiske tekster vist et væsentligt potentiale for udvikling af omverdensømfindtlighed (Greve 2000).
    Relevans: Projektet peger på en række didaktiske overvejelser, som er relevante for lærerens planlægning og gennemførsel af skriveundervisning med henblik på at understøtte den kreative skrivnings dannelsespotentiale. Hermed undersøges lærerens mulighed for at fremme skrivningens mulighed som tænknings-og værensteknologi i undervisningen.
    Referencer:
    Arendt, Hannah (2019). Åndens liv. Klim.
    Badiou, Alain, Burchill, L., & Tarby, F. (2013). Philosophy and the event (Tarby, Interviewer; Burchill, Trans.). Polity.
    Biesta. Gert (2018). Undervisningens genopdagelse. Klim.
    Greve, A. (2000) Poesi og sted. Nordlit. Vol. 7, s. 137– 154.
    Merleau-Ponty, Maurice (2009) Kroppens fænomenologi. 2. udgave. Helsingør: Det lille Forlag.
    Yagelski, Robert P. (2011) Writing as a Way of Being: writing instruction, nonduality, and the crisis of sustainability. Hampton Press Inc.
    Original languageDanish
    Publication date3 May 2024
    Number of pages1
    Publication statusPublished - 3 May 2024
    EventSkriv!Les!: Forskerkonference om literacy - Lesesenteret, Stavanger, Norway
    Duration: 7 May 20248 May 2024
    https://www.uis.no/nb/skriv-les-2024

    Conference

    ConferenceSkriv!Les!
    LocationLesesenteret
    Country/TerritoryNorway
    CityStavanger
    Period07/05/2408/05/24
    Internet address

    Cite this